Wednesday, January 23, 2013

Sejarah Junjungan Nabi Muhammad

Assalammualaikum semua..sempena maulidur rasul nie, Hafiez nk share sikit tentang sejarah nabi kita..
siapa nabi kita??? nabi Muhammad.. ambillah info sedikit tentang nabi junjungan kita.. moga kita dapat shafaatnya di akhirat kelak. tak kenal maka tak cinta..kita cintakan nabi kita kan??? jom sama2 kita baca...


Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam ( نبي محمد صلى الله عليه وسلم ) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Sesungguhnya Nabi Muhammad S.A.W merupakan satu anugerah dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar.

Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT.

Nabi Muhammad dilahirkan di Mekah dan kembali ke rahmatullah di Madinah. Nabi Muhammad S.A.W merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam. Beliau juga digelar Al Amin (الأمين) yang bermaksud 'yang terpuji'.

BIODATA RASULULLAH S.A.W:

1. Nama: Muhammad bin ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
2. Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yangmenyerang kota Mekah)
3. Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah
4. Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul Muttalib bin Hashim
5. Nama ibu: Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf
6. Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
7. Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
8. Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

SEJARAH RINGKAS RASULULLAH S.A.W:

USIA 5 TAHUN
* Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di
dalamnya.

USIA 6 TAHUN
* Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
* Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
* Datuknya, ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
* Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
* Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
* Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN
* Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’ , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
* Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
* Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
* Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
* Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
* Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN
* Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah.
* Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
* Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
* Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN
* Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
* Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN
* Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH S.A.W
1. Khadijah Binti Khuwailid
2. Saudah Binti Zam’ah
3. Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)
4. Hafsah binti ‘Umar (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab)
5. Ummi Habibah Binti Abu Sufyan
6. Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)
7. Zainab Binti Jahsy
8. Maimunah Binti Harith
9. Safiyah Binti Huyai bin Akhtab
10.Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’; Ibu Orang Miskin)


ANAK-ANAK RASULULLAH S.A.W
1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra’


Nabi Muhammad s.a.w juga mendapatkan julukan Abu al-Qasim yang bererti "bapak Qasim", kerana Nabi Muhammad s.a.w pernah memiliki anak lelaki yang bernama Qasim iaitu anak baginda bersama Khadijah, tetapi ia meninggal dunia sebelum mencapai usia dewasa.

Thursday, January 17, 2013

Cerita di akhir SEM3 di UMP (Part 2)


Assalammualaikum....
kembali semula bersama Hafiez dalam 
cerita di akhir SEM 3 di UMP
part 2....
hahahaa....kali nie nk cerita dua kisah jer....
jom kita lihat apa ceritanya....

GAMBANG WATERPARK BERSAMA KAMI


hhaaa...nie lah Hafiez...pemandu pelancong katakan...penat dia bawa kwn2 dia ke sini....
sat lagi kita tahu lah siapa kawan2 dia...
huhuhu....
jarak perjalanan ke sini dr UMP
x sampai 15 minit pun....
sekali sekala nk try....
apa salahnya...bukn selalu pun...
jarang2 dapat keluar bersama2
kwn2 di UMP nie...
hahahaaa

jeng2....tengok lah tu...
bukan main semangatnya...
sampai berlari2....
nak main air katakan....
hahhaa....
sabar2 yea adik oiii...
ish Nabil nie,..
cuba tengok Iki tu.....
SABAR jer....dapat juga main air nanti...
hahhaaa....dah2 jangan gadoh....
jom continue lagi....

tengok...samapi2 je snap pic dulu..
hehhee....biasalah, dtg hanya sekali je kan...
naklah simpan kenangan....
yg abang comel belah kiri tu nama dia Hafiz...
siap pegang pemplet waterpark ag....
yg belah kanan tu Farid 
and yg sebelahnya Hazwan...
durunk nie serumah...
nk ajak datg sini pun...kena seru Nama Hafiez Dean gak...
kalau x...x kemari lah...best best best...


nie dia Afiq dan Saleh....
amboi....masuk terus sewa pelampung...
x sabar lah tu...\
kalau yea pun, tunggu lah kwn2 yg lain tu....
hahhaaa....
x pe2...nanti kita buli mereka dalam air yea...
tunggu je lah....Hafiez bawa geng...
hahahhaaa
nk main cristal, dark slide...hehhee

haaa yg nie lah kami dok tunggu2....
the slide race...huhuhu
dah berapa kali dok naik turun...
pasal nk lumba, sanggup kan...
tp Hafiez x menang pun...
x pe bg peluang kat diorang nie....
hahhaaha....yg hebat dok terbang 
tu namanya ROY....
ada sorg lagi pencabar dia...
hebat gaklah...namanya ISKANDAR....
main lah korg berdua....jom ke seterusnya...


selepas tu, Hafiez n the geng move ke permainan seterusnya....
mana geng IKI, ALIF, ISKANDAR nie...
mereka g mandi manda kot...hahhaa
nie lepas kitaorg main family canopy....
best gak lah...dah lah ramai2...
max 8 org, tp kami naik 9 org....
hehhee....merasai pengalamannya...
x pe..sat ag Hafiez tunjuk video di akhir slot nie yea...

dah seronok main air...
apa kata kita main bola tampar pula....
dah datang ramai2...
main bola tampar memang best....
lagi2 kalau kumpulan Hafiez yg MENANG....
di lead oleh ISKANDAR pula....
kalau perasanlah....ada seorang ppakai baju kuning kat atas tadi....
bola x kena pun...tp terbang kalah superman....
hahhaa...gurau je lah IKI...
apa2 pun...best kalah kan korang....

video

nie lah sebahagian dari cerita di waterpark nie...
slide race...siapa yg menang???
jomlah tengok....
banyak je lagi gambar n video...
xkan nk letak semua kot....hahaa...jom ke cerita seterusnya...

5 SAHABAT DI PANCHING

makin hari, makin dah habis exam,
student UMP pon dh makin berkurang...
tinggal lah kami berlima sahaja....
actually ada jer...maybe mereka penat kot....
jom....


haaa nie lah kami berlima yg tinggal 2....
siang kami ke Air Terjun Panching...
mlm pula....adalah...nanti Hafiez bg tau...hahhaa
dari kiri IKI, ISKANDAR, ALIF, HAFIEZ
n tukang ambil gambar SYAHMIN....
thank SYAHMIN....nice trip walaupun x kemana...
hahhaaa...habis sem 4 kita g jauh sikit...
last sem kan...
kalau dh kat sini, nk wat apa ag....
mandi je lah....asyik asyik campak ISKANDAR...
mentang2 dia kecil kan....hahahaha
tengok IKI pun dah tau....sejuk lah tu....


haaa malam kami g KUANTAN pula...
apa nk buat yea...esok tu Hafiez dh nk pulang ke rumah...
Kami pergi karaoke...
korang rasa2....antara kami berlima siapa yg hebat menyanyi....
siapa??? Hafiez....hahhaha
x lah...Hafiez nyanyi biasa boleh lah...x hebat pun...
suara pun macam apa ntah...hahhaa
mari sini nk cerita...
antara 2 org yg terhebat menyanyi ialah ISKANDAR dan ALIF....
bab lagu ROCK kita bg je kat ISKANDAR...
lagu lain bagi kat ALIF lah...
x sebut yg lain, bukan beerti x hebat....
IKI, SYAHMIN, HAFIEZ...nanyi kalau kena lagu...
memang SEDAP...x caya...tanyalah yg pergi kan...
hahahaa....
apa2 pun ini lah malam terakhir before HAfiez pulang ke rumah....
nk ajak yg lain...semua dh pulang ke rumah....
BTW nice memories...ada lagi kisah malam tu...x nk cerita lah....hal lelaki sahaja...huhuhu


TAMAT sudah part 1 dan part 2....
Cerita di akhir SEM 3 di UMP....
selamat bercuti kawan....
moga jumpa lagi di SEM4....
yg x balik tu...jaga diri elok2 yea...
nanti kita buat trip satu FAKULTI yea....
Wassalam......

Cerita di akhir SEM 3 di UMP (Part 1)

Assalammualaikum semua warga blogger...
Dah 5 minggu Hafiez x update blog kan....
mesti rindu kan....
bukan x nk update....nk fokus tuk final exam...
hehehe....Hafiez kembali dengan cerita di akhir SEM 3....
nk tahu x???
macam2 ada...penuh dengan sweet and sour nya...
JOM kita TERJAH....

HARI TERAKHIR BERSAMA TEMANKU



haaa nie lah teman Hafiez yg dh pi belajar kat alor star tu...
biasalah nk jadi M.A kan...
hahaha....macam ayahnya juga...
x sedih ke??
sedih tu memanglah, tp nk wat cam ne???
cukuplah dikenang di dlm doa...
yg penting dia happy n berjaya....
org kata rugi je quit UMP...
sayang, padahal dh nk habis dh diploma...
tapi ak rasa itu jalan yg terbaik kot....
biarlah org nk kata buang masa ke, duit ke???
yg penting IMPIAN kita tercapai...
yg penting niat nk belajar n nk bantu ibu bapa...
walau apa pun kami disini tetap mendoakan kejayaan nya disana...
jangan lupa kami disini yea....
kalau ada masa tu dtang2 lah ke UMP nie...
Hari terakhir bersama nya Hafiez, Epul, Ayie dan Pejul...
kami berjalan satu kuantan...
haha...sebenarnya dh buat perancangan....
tapi tu je lah yg kita org leh buat....
main bowling, karaoke,bersiar2 di Teluk Cempedak....
n makan burger bakar di BERSERAH...
hhahaa...apa2 pun...tu akan jadi satu kenangan....

PESTA IKAN BAKAR
bila sebut ikan bakar....siapa yg nk belanja kan...
lagi sedap kalau makan ramai2...
hehehe...thank lah kepada yg belanja yea...
boleh belanj ag sem depan....
jom tengok siapa org2 tu.....huhuh


jeng2....nie lah kwn2 Hafiez....
kami nie seblok jer...
cuma rumah jer berbeza....
Afiq, Ilyas, Epul, Ikram, Hafiez, Zul, Faiz Hata, 
Roy, Amir, Faiz Radzi, Nasrullah...
hahahaa....mkn ikan je pun....
tapi yg jadi sedap kalau makan ramai2....


5 org nie pon sama jer...
hahaha....padahal belum makan ag....
bab aamik gambar laju jer....
hahaha...air apalah yg mereka nie minum???
tekalah....kat mana makan nie yea???
tanyalah tuan nya....hehehe...
boleh comment kalau nk tau....
jom ke selanjutnya.....

JALAN2 DI KUANTAN


haaa...nie sebab bosan, tu yg keluar malam2...
nk g mana ag...
tak g Teluk Cempedak...
g lah benteng....
bersama Hafiez, Fareed, Roy, Amirul n Hazwan.....
apa tujuan kita org ke sini....
hehhee....sekadar menghirup udara segar je ker???
x lah...sebenarnya nk tengok mat rempit....
tapi x dek lak....
nk tau apa yg Hafiez n kwn2 jumpa...
jom tengok....


haaa...nie dia...nie lah yg kami jumpa
satu pasangan yg ehhmmm...
x yah cerita pon korg dh leh agak kan...
siap lah nie...
yg selalu keluar malam2, balik sampai pagi....
tolong lah hentikan...
mata manusia ni kat mana2 jer...
mulut manusia nie, bukan leh tutup pon....
tengah dok scoding2...
ehh ehh cam kenallah...
siapa yea???? 
biarlah ia jadi persoalan.....
hahahahaa...

tamat lah part 1 dlam cerita ini....
kejap lagi nak sambung part 2 pula...
dengan cerita dan kwn yg lain pula....